söndag 21 augusti 2011

Att sy ett omlottkuddfodral med knappar alá ria-ra

På begäran av Linda handarbetar så kommer här en beskrivning, eller tutorial som det även brukar heta, av hur jag syr ett omlottkuddfodral med knappar. Fodralet blir 50*50 cm.

Jag har försökt att beskriva momenten noggrant så att alla ska kunna hänga med. Då detta är min första beskrivning så mottages gärna feedback. Sedan ser jag framemot att ni lämnar en kommentar och länkar till alla fina kuddfodral som jag hoppas det kommer att sys!!!

Material:
Tyg som mäter 52*130 cm + en liten snutt till om man vill klä knappar. Tyget behöver inte vara av någon speciell kvalité men gärna lite grövre-dvs inte tunt klänningstyg.
Tråd, sprättkniv, knappnålar, strykjärn samt måttband .
3 knappar-antingen knappar att i klä storlek 22 mm eller vanliga knappar i ungefär samma storlek.
Vliseline/mellanlägg som är kraftigt/stadigt 50*20 cm. Det ska gå att stryka fast på ena sida.

Sömnadsbeskrivning:
[1] Börja med att sicksacka kortsidorna-om det nu inte är stadkant som på bilden. Pressa en kant mot avigan på 1,5 cm på vardera kortsida. Klipp till vliselinet i 2 st delar á 10*50 cm. Stryk fast vliselinet på båda kortsidorna. Vliselinet ska ej täcka ut i sömsmånen-blir bara klumpigt och lägg det under den pressade kanten. Kantsticka kortsidorna.

[2] Nu är det snart dags att sy ihop kuddfodralet men först ska det sys knapphål. Jag rekommenderar att test sy ett par knapphål först om man inte är okristligt duktig på knapphål. Regeln är att knapphålet ska ha samma längd som diametern på knappen men på bulliga knappar som dessa klädda krävs någon millimeter till. Så test sy och kolla hur stort knapphål som behövs för knappen du valt. Mina blev ca 2,5 cm stora om jag mäter ytterkanterna på knapphålet, lite tajt men det gick bra.

Innan man syr knapphålen så vik över 10 cm av ena kortsidan mot avigan och pressa. Kantsticka om du vill ca 1 cm från kanten. När du kantstickar så öka stygnlängden till 3. Låt den andra kortsidan vara ovikt.

Viktigt nu är om du har ett oregelbundet mönster på ditt tyg att kolla vilken kortsida du vill ha ytterst. Den kortsida du syr knapphålen på är den som kommer att ligga ytterst i omlottvikningen.

Markera ut mitten av kortsidan och mät sedan 12,5 cm åt vardera sida och markera med en knappnål. Nu har du de 3 mittenmarkeringarna för dina knapphål.

Sy INTE knapphål jäms med kortsidan/kantstickningen.

EDIT: Sy dem vertikalt mot kanten. Jag har testat båda och att sy jäms med kanten blir fult då knapparna drar isär knapphålet. Bilderna nedan kommer dock att visa de knapphål jag sydde horisontellt med kanten. Sy knapphålen centrerade mot dina 3 markeringar. Sy dem så att de slutar vid kantstickningen/1 cm från kanten.

När man sprättar upp knapphålen så gör det genom att sätta ner sprättkniven i ena hörnet och stick upp den i mitten samt skär upp tyget-upprepa från andra hållet av knapphålet. På detta sätt undviker man att skära för långt och ev förstöra knapphålet. Klipp bort trådar som remsats upp i knapphålet.

[3] Nu ska kuddfodralet sys ihop. Lägg ut tyget med avigsidan neråt. Vik först in kortsidan med knapphålen och sedan viker man över den andra kortsidan med 10 cm överlapp. Kontrollmät bredden så att den blir 50 cm. Justera eventuellt överlappet så att kudden mäter 50 cm. Nåla fast omlottdelen och resten av sömsmånerna. Var man placerar omlottkanten är en smaksak. Jag har valt att lägga den 10 cm från kanten av kudden.

Sy 1 cm in på vardera sida. Därefter sicksackas sömsmånerna. Klipp av alla fyra hörnen och sedan är det bara att vända!

[4) Nu till knapparna. Stick ner en knappnål i mitten av varje knapphål. Då får man en markering var knappen ska sys fast.

Voilá nu är det bara att stoppa i en innerkudde! Hoppas du blev nöjd med ditt kuddfodral.

Hur man klär knappar:
Knapparna består av 2 delar. Överdelen har taggar runt kanterna på baksidan. Det är de som klämmer fast tyget till en början. Sedan fäster man tyget genom att trycka fast baksidan av knappen. Inga verktyg behövs.

[1] När man klipper ut tyget ska det vara en cirkel med diametern av knappen (22 mm) plus 1,5 cm. Så klipp alltså ut en cirkel med minst 3,7 mm omkrets, klipp hellre lite större-4 cm. Vill man ha ett visst motiv på knappen så se till att det är i mitten av cirkeln.
[2] Sedan börjar man vika in tyget runt knappen och man får jobba lite för att taggarna ska fastna i tyget. Om det bildas ett veck av tyg någonstans kan man släta ut det genom att "tryck/gnugga" på tyget. Vik gärna in sidorna mitt emot varandra först om man har ett mönster man vill centrera.

Då tyget fäst runt om på taggarna är det bara att trycka fast baksidan på knappen. Klart!

Tips på inspiration:
Klädda knappar är snyggt till inredning och kläder. Men det finns många andra fina sätt att använda dem. Nästet har gjort underbara magneter och Kattching vackra smycken.

På Ohlssons tyger går 5 st 22 mm knappar lös på 34,50 kr. Det blir ca 7 kr knappen. Som vanligt kan man hitta billigare på Ebay UK, ca 4 kr knappen om man tex köper ett 50-pack.

2 kommentarer:

Maria sa...

Hej!
Tack för att du kommenterar hos mig idag.
Blir så snyggt med tyginklädda knappar!

ria-ra sa...

Att vara blyg är allt bra fjaskigt-jag ska kommentera mera!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...